Midsommarsill!

Idag är det midsommarafton! En högtid som förknippas med små grodorna, jordgubbar och blomsterkransar. Och sill och potatis.

Men för den som vill kunna äta sill på midsommar även i framtiden kan det vara klokt att tänka på vilken sillburk man väljer när man sista-minuten-handlar till dagens midsommarlunch. Hela 90% av världens totala fiskebestånd är idag nämligen överfiskade och om fisket inte bedrivs på ett hållbart sätt kan vi komma att tömma ut haven på fisk.

herring-387156_960_720

Sedan 1980-talet har den globala mängden fiskad fisk minskat för varje år som följd av ett hårt fisketryck. Marinbiologen Jackie Savitz menar dock att detta är en trend som skulle kunna vändas genom en omställning till ett hållbart fiske. Hon menar på att man genom tre åtgärder; att införa kvoter som begränsar fisket, att skydda områden som är viktiga för fiskarnas reproduktion och att minska bifångsten, kan öka världens fiskebestånd och därmed också få ett ökat uttag av fisk.

Så vilken sillburk ska man köpa? Kika efter de här tre märkningarna:

  • MSC – Marine Stewardship Council - är en organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur. En produkt med deras märkning visar på att fisken kommer från livskraftiga bestånd och att fisket har haft en minimal påverkan på miljön.
  • ASC – Aquaculture Stewardship Council - är en hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter. En produkt med denna märkning visar på att odlingen uppfyller ASCs krav på såväl miljömässiga som sociala aspekter av odlingen.
  • KRAV är en svensk märkning för hållbar livsmedelsproduktion. KRAV-märket går att hitta på både fiskad och odlad fisk.

Ett toppensätt att rädda världen är alltså att handla hållbart fiskad eller odlad fisk – och om man gör det kan man till och med få äta mer fisk i framtiden? Win-win för alla sillentusiaster!

Lär dig mer om hållbart fiske på:

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/mat-och-jordbruk/fiskguiden/1243694-wwfs-fiskguide-nar-du-ska-kopa-miljovanlig-fisk

https://www.ted.com/talks/jackie_savitz_save_the_oceans_feed_the_world#t-509808


© Lilla Rädda-Världen-Bloggen 2018