Hönan och ägget

Påsken närmar sig med stormsteg och enligt tradition ska det både målas och ätas ägg. Men vilka ägg ska man köpa egentligen? I dagens inlägg på Lilla Rädda-Världen-bloggen ska vi undersöka skillnaderna mellan ekologiska ägg och konventionella ägg.

easter-3123834 1920

Hönan eller ägget – vad kom egentligen först? Den frågan hör inte riktigt hit - men en sak är säker: skillnaden mellan ekologisk äggproduktion och konventionell äggproduktion handlar mer om hönan än om ägget. Kraven för ekologisk äggproduktion handlar nämligen i huvudsak om krav på de utrymmen där värphönsen lever och att värphönsen ska ha goda möjligheter att få utlopp för naturliga beteenden.

I ekologisk äggproduktion ställs krav på att hönorna ska ha möjlighet att gå ut under sommarhalvåret och att deras utomhusanläggning ska vara bevuxen. Det ska finnas träd, buskar eller andra gömställen där hönorna kan söka skydd och hönorna ska ha goda möjligheter att få utlopp för naturliga beteenden som att födosöka, picka och undersöka. En annan väsentlig skillnad mellan den ekologiska äggproduktionen och den konventionella är bestämmelserna kring storleken på hönornas utrymmen: inom ekologisk produktion får man ha max 6 hönor per kvadratmeter, i jämförelse får man inom konventionell produktion med frigående höns ha 9 hönor per kvadratmeter.

På Svenska Äggs hemsida finns illustrationer som visar skillnaderna mellan ekologisk äggproduktion och olika typer av konventionell produktion:

getimage.aspx

Illustration av ekologisk äggproduktion från Svenska Ägg 

getimage.aspx

Illustration av äggproduktion med frigående höns inomhus från Svenska Ägg

Mer om äggproduktion och ekologisk äggproduktion kan du läsa på:

http://www.krav.se/vad-kravs-aggproduktion

http://www.svenskaagg.se/

Ett bra lästips är också boken ”Hur mår maten?” av Per Jensen som handlar om djurhållningen i den svenska kött-, mjölk- och äggproduktionen.

© Lilla Rädda-Världen-Bloggen 2018