Får det lov att vara en skum banan?

”Bananen – en värstingbov”. Värstingbov må låta som ett uttryck taget från en Bamsetidning från 90-talet men rubriken kommer från SVT Nyheter som liksom många andra nyhetsmedier i december 2017 uppmärksammade en studie om matsvinn gjord av forskare från Karlstads universitet. Forskarna studerade matsvinn från matbutiker och kunde konstatera att sju produkter; banan, tomat, äpple, sallad, paprika, päron och vindruvor, tillsammans stod för nästan hälften av butikernas totala matsvinn.

NKZP3522

Hemma i min annars regniga stad har solen lyst klart de senaste veckorna och i mitt kök har tre bananer fått ligga framme lite för länge. De har blivit lite för bruna för att jag ska känna mig sugen på att skala en och äta upp den. I affären är det just sådana här bananer som slängs i mängder. Vi konsumenter vill inte köpa dem, butikerna får inte sålt dem och därför slängs de i soporna. Hur kommer vi runt det problemet? En tur till Ica gjorde mig glad; där såldes ”fula” bananer extra billigt för att minska på matsvinnet. Vilken toppenidé!

Sådana där lite för mogna bananer är ju faktiskt helt perfekta att baka banankaka på! Att baka banankaka är alltså ett alldeles ypperligt och smaskigt sätt att minska matsvinnet och rädda världen. Låt mig därför presentera mitt bästa recept på banankaka:


Banankaka

IMG 4654

Ingredienser:

 • 2 bananer
 • 100g blockchoklad
 • 75g smör
 • 1,5dl socker
 • 1 ägg
 • 2,5dl vetemjöl
 • 1/2tsk bikarbonat
 • 1tsk bakpulver


Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175°C
 2. Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt ägget och vispa poröst.
 3. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vänd ner de mosade bananerna och smörsmeten och blanda. Hacka chokladen och tillsätt den till smeten.
 4. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-45 minuter.

 

Läs mer om matsvinn och om vad du kan göra med lite för mogna bananer på:

https://www.forskning.se/2017/12/19/bananen-en-av-matsvinnets-varstingar/

http://www.matsvinnet.se/recept/recept-med-bananer/

© Lilla Rädda-Världen-Bloggen 2018