Den där palmoljefria månaden - hur gick det egentligen?

Den 1 mars skrev jag ”Från och med idag och en månad framåt ska jag inte köpa eller äta produkter med palmolja i. En palmoljefri månad helt enkelt - för hur svårt kan det vara?” Nu har det gått en månad och frågan är: hur gick det för mig?

jungle-601542 1920

Jag kom inte mer än halvvägs in i min palmoljefria månad innan jag råkade köpa en produkt med palmolja i: mjölkfritt margarin. Det visade sig att det är palmolja i så gott som allt mjölkfritt margarin. Jag har också kunnat konstatera att det är palmolja i mitt favoritgodis och i en hel del kakor. Men det finns också palmoljefria alternativ att stoppa i godispåsen och kakburken. De klassiska småkakorna Ballerina och Singoalla kan båda fikas med gott samvete och nytt favoritgodis för min del är Eguales mjölkchoklad med capuccinotryffel.

Men att ett totalstopp på konsumtion av palmolja skulle lösa problemet med palmoljeproduktionens negativa påverkan på regnskogen och de arter som lever där är en förenklad version av sanningen. Det menar i alla fall WWF som betonar palmoljeproduktionens betydande ekonomiska roll i produktionsländerna; både för ländernas nationella ekonomi och som inkomstkälla för de många människor som arbetar i produktionen, och därmed menar att en bojkott av palmolja inte är en hållbar lösning.

Med det sagt är det viktigt att poängtera att palmoljeproduktionens i dagsläget negativa miljöpåverkan är ett allvarligt problem som inte ska förminskas och att dagens ohållbara produktion av palmolja fortsatt är ett allvarligt hot mot många djur- och växtarter. En utveckling av en hållbar palmoljeproduktion som tar hänsyn till såväl ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter är  därför av allra största vikt och i högsta grad avgörande för många arters framtid.

Och vem vet – kanske kommer det en dag när palmoljeindustrin är så hållbar att jag kan äta chokladsnäckor med gott samvete igen?

© Lilla Rädda-Världen-Bloggen 2018