Blogg

Hönan och ägget

Påsken närmar sig med stormsteg och enligt tradition ska det både målas och ätas ägg. Men vilka ägg ska man köpa egentligen? I dagens inlägg på Lilla Rädda-Världen-bloggen ska vi undersöka skillnaderna mellan ekologiska ägg och konventionella ägg.

easter-3123834 1920

Hönan eller ägget – vad kom egentligen först? Den frågan hör inte riktigt hit - men en sak är säker: skillnaden mellan ekologisk äggproduktion och konventionell äggproduktion handlar mer om hönan än om ägget. Kraven för ekologisk äggproduktion handlar nämligen i huvudsak om krav på de utrymmen där värphönsen lever och att värphönsen ska ha goda möjligheter att få utlopp för naturliga beteenden.

I ekologisk äggproduktion ställs krav på att hönorna ska ha möjlighet att gå ut under sommarhalvåret och att deras utomhusanläggning ska vara bevuxen. Det ska finnas träd, buskar eller andra gömställen där hönorna kan söka skydd och hönorna ska ha goda möjligheter att få utlopp för naturliga beteenden som att födosöka, picka och undersöka. En annan väsentlig skillnad mellan den ekologiska äggproduktionen och den konventionella är bestämmelserna kring storleken på hönornas utrymmen: inom ekologisk produktion får man ha max 6 hönor per kvadratmeter, i jämförelse får man inom konventionell produktion med frigående höns ha 9 hönor per kvadratmeter.

På Svenska Äggs hemsida finns illustrationer som visar skillnaderna mellan ekologisk äggproduktion och olika typer av konventionell produktion:

getimage.aspx

Illustration av ekologisk äggproduktion från Svenska Ägg 

getimage.aspx

Illustration av äggproduktion med frigående höns inomhus från Svenska Ägg

Mer om äggproduktion och ekologisk äggproduktion kan du läsa på:

http://www.krav.se/vad-kravs-aggproduktion

http://www.svenskaagg.se/

Ett bra lästips är också boken ”Hur mår maten?” av Per Jensen som handlar om djurhållningen i den svenska kött-, mjölk- och äggproduktionen.

Ekologiskt - vad är det egentligen?

Vi har alla hört att det är bra att handla ekologiskt. Många av oss gör det också. Men vad betyder det egentligen att en vara är ekologisk och varför är det bra att handla ekologiskt? I dagens inlägg på Lilla Rädda-Världen-Bloggen ska vi ta oss an just de frågorna!

IMG 4562

Frukt, grönsaker, mjöl, socker, ägg, kött och mjölk är några exempel på varor som finns som ekologiska alternativ.

För grönsaker och frukt och andra vegetabiliska livsmedel betyder ekologiskt att produkten är odlad utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel och att inga genetiskt modifierade organismer (GMO) har förekommit i framställningen av produkten.

För animaliska produkter som ägg, kött och mjölk betyder ekologiskt att djuren har fått tillbringa mycket tid utomhus och fått goda möjligheter till att få utlopp för naturliga beteenden, att fodret djuren har utfodrats med till största del är producerat på den egna gården och att läkemedel, såsom antibiotika, används mycket restriktivt inom produktionen.

Choklad, bröd och tvål är också varor som finns som ekologiska alternativ. När det gäller sådana varor, som består av flera ingredienser, gäller att 95% av ingredienserna i produkten måste vara ekologiska för att produkten ska få kallas ekologisk enligt EU:s kriterier.

Okej, så det är bra att handla ekologiskt. Men hur hittar jag de ekologiska produkterna? För att handla ekologiskt är det framförallt de här två märkningarna du ska hålla utkik efter i affären:

EU-ekologiskt

Detta är EU:s märkning för ekologiska produkter. Vad som krävs för att produkterna ska få märkas som ekologiska styrs av en EU-förordning. 

krav marke

KRAV

KRAV är en svensk märkning för ekologiska produkter. KRAV har i regel högre krav än EU. Detta gäller till exempel krav på djurvälfärd och krav på att lantbrukarna ska arbeta för lägre klimatutsläpp i sin produktion.


Läs mer om ekologiska livsmedel på: https://ec.europa.eu/agriculture/organic/index_sv

https://www.hallakonsument.se/miljo-och-hallbarhet/handla-hallbart/markningsguiden/eu-ekologiskt/

http://www.krav.se/krav-markningen

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/ekologisk-mat1

https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/fakta_ekokampanj_mvv_2013_0.pdf

Finns det bra palmolja?

På en del produkter i affären kan man läsa att produkten innehåller hållbart certifierad palmolja. Betyder det att det finns palmolja som är bra?

Enligt WWF är det inte hållbart att sluta använda palmolja helt och hållet. Däremot, menar WWF, är det av högsta vikt att den palmolja som produceras och används i världen framställs på ett hållbart sätt.

Manufacturers-urged-to-stamp-commitment-to-sustainable-palm-oil-with-new-RSPO-trademark

När problemen med palmolja uppmärksammades i början av 2000-talet tog ett antal aktörer, däribland WWF men också intressenter från hela produktionskedjan, initiativet att bilda Roundtable on Sustainable Palm Oil – RSPO. RSPO har satt upp kriterier för en hållbar framställning av palmolja och palmoljeproducenter kan genom att uppfylla dessa kriterier bli RSPO-certifierade.

Företag som använder palmolja i sina produkter kan agera för en hållbar palmoljeproduktion antingen genom att;

  • Köpa RSPO-certifierad palmolja och använda denna i sina produkter. Cloetta skriver på sin hemsida att deras produkter från 2018 endast ska innehålla segregerad RSPO-certifierad palmolja. Den palmolja som fysiskt används i produkterna ska alltså vara hållbart framställd enligt RSPOs kriterier.
  • Köpa certifikat motsvarande den mängd palmolja de använder i sina produkter och därmed stödja arbetet för hållbart producerad palmolja. Detta betyder dock inte att den faktiska palmoljan i deras produkter nödvändigtvis är hållbart producerad. Milda skriver på sin hemsida att man för all palmolja företaget använder stödjer produktionen av samma mängd hållbar palmolja.

Det där med RSPO låter ju inte så dumt. Men det finns kritik mot RSPO och dess kriterier för hållbar palmolja. Naturskyddsföreningen menar på att kraven som RSPO ställer på industrin inte är tillräckliga för att produktionen ska kunna kallas hållbar. Enligt Naturskyddsföreningen tillåter RSPO avskogning, om än med vissa begränsningar, och tillåter också användning av bekämpningsmedlet parakvat som inom EU är förbjudet på grund av sin skadliga påverkan på djur, natur och människor.

Så även om palmolja är dåligt finns det alltså bättre palmolja. Men inte heller den verkar vara riktigt bra. Ibland är det där med att rädda världen visst rätt knepigt.

#Fail

Jag började den här månaden med att kaxigt skriva ”En palmoljefri månad – hur svårt kan det vara?” och efter att ha läst på samtliga innehållsförteckningar i affärerna de senaste två veckorna har det visat sig att det inte har varit särskilt svårt att undvika palmoljan. Den enda gången jag har stött på palmolja i något jag har tänkt köpa var när jag skulle köpa lösgodis.

IMG 4543

Men så var jag och handlade häromdagen och på en av varorna jag köpte läste jag inte innehållsförteckningen. Förrän jag kom hem. Mjölkfritt margarin hade jag plockat ner i min varukorg intet ont anandes om att margarinet innehöll palmolja.

Ibland trampar man snett när man försöker rädda världen. Men det är fortfarande 18 dagar kvar på min palmoljefria månad!

IMG 4540

Lördagsgodis

Det är lördag och det betyder lördagsgodis. Det allra godaste lördagsgodiset hittar man på Hemmakväll och det allra godaste som finns är chokladsnäckor. Men när jag idag skulle köpa lördagsgodis gjorde jag en fasansfull upptäckt: det är palmolja i mitt favoritgodis!

godisgodis2

Efter en noggrann titt på innehållsförteckningarna till diverse godissorter visade det sig att det inte bara var chokladsnäckorna som innehöll palmolja. En hel del annat godis innehöll också palmolja. Däribland välkända godisar som Daim, Dumle och Geisha.

Välkända godisar som visade sig vara palmoljefria var Fazer mjölkchoklad och Marabou mjölkchoklad.

Inga chokladsnäckor till Melodifestivalen ikväll alltså. Men om man kan rädda världen genom att äta Fazer-choklad istället så får det väl duga.

© Lilla Rädda-Världen-Bloggen 2018