Blogg

En palmoljefri månad - hur svårt kan det vara?

Senast häromveckan kunde man läsa i flera nyhetsmedier att hälften av Borneos orangutanger har försvunnit mellan 1999 och 2015. De främsta anledningarna är enligt forskarna illegal jakt och att regnskogen skövlas för att ge plats åt odlingar för palmolja.

Palmolja. Låt oss prata lite mer om palmolja. Palmoljan är världens viktigaste vegetabiliska olja; den används i en mängd olika produkter såsom tvål, ljus, tvättmedel, smink, margarin, kakor, choklad och friterade produkter och står idag för 38% av världens konsumtion av vegetabilisk olja. Ekonomiskt sett är palmoljan en mycket viktig inkomstkälla för många människor och också en viktig del av den nationella ekonomin i produktionsländer som Indonesien och Malaysia.

butter-596296 1920orang-utan-2943873 1920palm-3001220 1920chocolate-2599637 1280

Men det finns ett problem med palmoljeindustrin: för att ge plats åt palmoljeplantage huggs stora områden regnskog ner. Det här leder till att mängder av djur, däribland orangutanger, får allt mindre plats att leva på. Regnskogen är världens mest artrika biotop - och den är också en viktig resurs för oss människor; kaffe, kakao och en mängd olika frukter härstammar från regnskogen. Dessutom har många mediciner sitt ursprung i växter från regnskogen. Skövling av regnskog är alltså ett allvarligt hot mot ett stort antal djur- och växtarter – men det är också något som drabbar oss människor, både oss i västvärlden och inte minst de människor som lever i regnskogen. 

Ett sätt att rädda regnskogen och orangutangen skulle alltså vara att avstå från att köpa produkter med palmolja. Det kan väl inte vara så svårt? Från och med idag och en månad framåt ska jag inte köpa eller äta produkter med palmolja i. En palmoljefri månad helt enkelt - för hur svårt kan det vara? 

Läs mer om palmolja på:

https://www.naturskyddsforeningen.se/palmolja

http://palmoilscorecard.panda.org/file/PO_Scorecard_2016_R8.pdf

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/palmolja-soja-och-forandrade-marknader/1551360-palmolja

Tingelingelingi tåget går!

Tänk om det ändå fanns ett sätt att resa som var miljövänligt och klimatsmart och som inte ledde till massa koldioxidutsläpp och luftföroreningar…

Fantastiskt nog finns det just ett sådant mirakulöst miljövänligt sätt att resa - och jag är säker på att du har använt dig av det mer än en gång i ditt liv: tåg. Att åka tåg är det överlägset mest miljövänliga sättet att resa. Tågets klimatutsläpp är nästintill obefintliga; i Sverige står tågen för mindre än 1% av transporternas totala koldioxidutsläpp. Det beror till stor del på att tågen i Sverige till största del drivs av el. Jämför man med flyget har en flygresa mellan Stockholm och Göteborg en klimatpåverkan 20 000 gånger större än en tågresa på samma sträcka.

SJs tågresor har sedan 1994 varit märkta med miljömärkningen Bra miljöval. Det betyder att de lever upp till Bra miljövals krav på låga klimatutsläpp och liten miljöpåverkan. Tågen drivs av 100% förnybar el. Elen kommer framförallt från vattenkraft men också en mindre andel vindkraft. Sedan 2015 är SJs bistrovagnar dessutom KRAV-certifierade. Det betyder bland annat att du kan handla ekologiskt kaffe, mjölk och juice ombord på tåget.

När du åker tåg gör du helt enkelt en superhjälteinsats för klimatet! Och vem har inte drömt om att få vara superhjälte?

Läs mer på:

https://www.trafikverket.se/for-dig-i-branschen/miljo---for-dig-i-branschen/energi-och-klimat/Transportsektorns-utslapp/Jarnvagens-utslapp/

https://www.sj.se/sv/om/om-sj/hallbarhet.html

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/earth-hour/tema-bilen/1550501-earth-hour-budskap-bilen

Känn lite sorg för mig, Göteborg

Häromveckan åkte jag inrikesflyg. Tur och retur från en stad vid västkusten där alla heter Glenn till en stad i norra Sverige känd för sina björkar. Det gick snabbt och smidigt och förutom en stund med lock för öronen var det helt enkelt rätt bekvämt. Men det betyder också 252kg utsläppt koldioxid på mitt samvete.

aircraft-2114464 1920

Enligt Naturvårdsverket gör svenskarna nästan en inrikesflygresa per person och år. Ser man till svenskarnas utrikesflygresor står dessa för utsläpp motsvarande 11 ton koldioxid per år. Som Konsumentverket skriver på sin hemsida är flyg ”ett av de sämsta resvalen med tanke på klimatet”. Jämför man med andra färdmedel förstår man enkelt varför: att åka buss samma resa som jag flög för ett par veckor sedan hade inneburit 59kg utsläppt koldioxid på mitt samvete, att åka tåg bara 4g. Det är helt enkelt inte försvarbart att flyga inrikes.

Men det finns en positiv sida av historien: i ett pressmeddelande från januari i år skriver SJ att på sträckan Stockholm-Umeå väljer allt fler att åka tåg. Under 2017 ökade tågresandet på sträckan med 22% medan flygresandet på samma sträcka minskade.

Det är kanske inte alltid enkelt att rädda världen. Men ett sätt att rädda världen är att sova på tåget istället för att ha lock för öronen på flyget.

Läs mer på:

https://www.hallakonsument.se/miljo-och-hallbarhet/resor/sa-paverkar-olika-trafikslag-klimatet/flyget-och-miljon/

https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/Tre-satt-att-berakna-klimatpaverkande-utslapp/Flygets-klimatpaverkan/

http://nyhetsrum.sj.se/pressreleases/sj-tar-marknadsandelar-fraan-flyget-i-umeaa-2372340

Uppdrag: Fairtrade-bingo

Igår skickade jag ut mig själv på ett strapatsfyllt uppdrag: Fairtrade-bingo! Med en bingobricka fylld av produkter som enligt Fairtrades hemsida finns som Fairtrade-märkta alternativ begav jag mig till tre olika mataffärer för att se vilka Fairtrade-produkter jag kunde hitta.

Resultat: jag lyckades inte få bingo i någon av de tre affärer jag besökte. Flest Fairtrade-produkter hittade jag dock på Ica där 14 av de 25 Fairtrade-produkterna på min bingobricka fanns. Näst bäst var Willys med 11/25 Fairtrade-produkter och på tredje plats kom Netto med 5/25 Fairtradeprodukter.

Mest överraskad blev jag över att hitta Fairtrade-märkt tvål och Fairtrade-märkt svartpeppar och kanel. Det är något att hålla utkik efter nästa gång du går och handlar! Och ge dig ut på Fairtrade-bingo du också vet ja! Vilka Fairtradeprodukter kan du hitta i din närmaste mataffär? Kanske lyckas du få bingo!

Rosor är röda, violer är blå. Blommor med Fairtrade - ja ser man på!

Tänk vad glad din älskade blir när du kommer med rosor och choklad på Alla hjärtans dag! Lite extra glad blir personen i fråga säkert om rosorna och chokladen är Fairtrade-märkta. Varför då? Jo, för Fairtrade är riktigt bra grejer:

Fairtrade är en certifiering för hållbar utveckling. För att en produkt ska vara Fairtrade-märkt måste en rad kriterier gällande ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling vara uppfyllda.

rose-3142529 1920

När du köper Fairtrade-märkta rosor betyder det att människorna som arbetar på rosplantaget där rosorna kommer från tack vare Fairtrade har rätt till anställningsavtal, övertidsersättning och föräldraledighet. Det kan låta som självklarheter men på rosplantager i Latinamerika och Afrika, varifrån en stor del av de rosor vi köper i Sverige kommer, är arbetsförhållandena många gånger dåliga. Genom att välja Fairtrade-märkta rosor förbättrar du alltså levnadsvillkoren för människor. Under 2015 var 44% av alla rosor som såldes i Sverige Fairtrade-märkta.

Den viktigaste ingrediensen i choklad är kakao; utan kakao, ingen choklad. Kakao produceras framförallt i Västafrika. En stor del av kakaoodlarna lever i fattigdom och dessutom är barnarbete vanligt förekommande i kakaoindustrin. Barnarbete i sig handlar i grunden om fattigdom. Tack vare Fairtrade får kakaoodlarna mer betalt för sin kakao och får dessutom en premie som ofta används för att investera i utbildning. Möjligheter att låta barnen gå i skolan gör att risken att de sätts i arbete blir mindre. I Sverige konsumerar vi ca 7kg choklad per person och år – tänk vilken skillnad vi kan göra genom att välja Fairtrade-märkt choklad!

Ett enkelt sätt att rädda världen är alltså att köpa Fairtrade-märkta blommor och choklad till den man tycker om. Vilken win-win-situation!

Läs mer om Fairtrade på:

https://fairtrade.se/

© Lilla Rädda-Världen-Bloggen 2018