Blogg

Ecosia planterar träd när du söker efter närmsta pizzeria

Vilka tävlar i Melodifestivalen på lördag? När är det skottår igen? Och vad hette egentligen det där barnprogrammet med Hedvig och ugglan? Vi googlar!

Eller vänta lite förresten; låt mig presentera Ecosia. Ecosia är sökmotorn som planterar träd när du söker efter närmaste pizzeria eller vill hitta låttexten till Ed Sheerans senaste hit.

Ecosia grundades 2009 och idén är enkel. När du söker med Ecosia får Ecosia intäkter från reklam i sökmotorn. De här pengarna används sedan för att plantera träd. Hittills har Ecosia finansierat planteringen av över 20 miljoner träd.

Bekvämare än så här blir det inte att rädda världen. Så sluta googla och börja söka med Ecosia redan idag vet ja!

Läs mer (och börja söka!) på:

https://www.ecosia.org

En vegetarisk veckomeny

Att äta mindre kött är ett enkelt sätt att leva klimatsmart och rädda världen. Den här veckan tipsar Lilla Rädda-Världen-Bloggen om sju vegetariska rätter som både är enkla att laga och dessutom riktigt goda! Spana in den här vegetariska veckomenyn:

  • Måndag: Linsbolognese. Linbolognese är precis som köttfärssås och spaghetti – fast med röda linser istället för köttfärs!
  • Tisdag: Rödcurrygryta. Laga en helt vegansk rödcurrygryta med dina favoritgrönsaker!
  • Onsdag: Nudelwok med jordnötssås. Med purjolök, jordnötssmör, nudlar och grönsaker får du en riktigt smarrig wok!
  • Torsdag: Purjolök- och potatissoppa. Med purjolöken du har över från onsdagens nudelwok kan du slänga ihop en potatissoppa! Potatis, purjolök och buljongtärning – svårare än så behöver det inte vara!
  • Fredag: Tacos. Fredag betyder alltid tacos! Laga tacofärsen på quornfärs eller sojafärs och servera med dina favorittacotillbehör! Vad är ditt måste i tacos?
  • Lördag: Tikka Masala. Med en Tikka Masala-kryddmix, 2dl creme fraiche och quornbitar kan du snabbt och enkelt laga en smarrig vegetarisk Tikka Masala!
  • Söndag: Linssoppa. Laga linssoppa kryddad med kanel, kardemumma och gurkmeja och servera med babyspenat! Riktigt gott!

Är den globala uppvärmningen dinosauriernas fel?

En gång satt jag på ett flygplan och bläddrade i en tidning. Där hittade jag den här lilla texten som menar på att vi till viss del kan skylla den globala uppvärmningen på dinosaurierna.  Men hur går det ihop egentligen?

IMG 0890

När kor, får och växtätande dinosaurier smälter sin mat bildas stora mängder metan i deras magar. Metan är, precis som koldioxid, en gas som påverkar växthuseffekten. Faktum är att metan har en kraftigare påverkan på klimatet än vad koldioxid har; det krävs mindre metan för att orsaka lika stor klimatpåverkan som en större mängd koldioxid.

prehistoric-68074 1920

Men den snabba ökningen av jordens temperatur som vi upplever idag kan vi knappast skylla dinosaurierna för. Vår köttkonsumtion, och framförallt produktion av nötkött, är dock ett allvarligt klimathot. Köttproduktionen står för 15% av de totala utsläppen av växthusgaser i världen idag. Det handlar dels om metangaser från djuren själva men de största utsläppen av växthusgaser från köttproduktionen kommer från produktionen av foder till djuren.

Idag äter vi i Sverige dubbelt så mycket kött som vi gjorde på 1970-talet. Ett enkelt sätt att rädda världen är alltså att äta mindre kött. Idag är det fredag. Laga din fredagstacos på quornfärs eller sojafärs vet ja! Det är minst lika gott – och familjen eller middagsgästerna kommer inte märka någon skillnad!

Läs mer på:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/miljoklimat/begransadklimatpaverkan/kottochklimat.4.32b12c7f12940112a7c800011009.html

https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego

http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/kottguiden/1595300-wwfs-kottguide

Ett blygsamt nyårslöfte: rädda världen

Det är nytt år och med det kommer frågan: borde jag ha ett nyårslöfte? Vad ska det nyårslöftet vara i så fall? Börja träna regelbundet? Sluta äta godis? Logga ut från sociala medier? 

Efter mycket funderande har jag bestämt mig för vad mitt nyårslöfte 2018 ska vara: jag ska rädda världen. I ett år ska jag blogga om små tips på saker som du och jag kan göra i vår vardag för att bidra till ett bättre klimat och till bevarande av djur och natur – och framförallt ska jag leva som jag lär.

Varför ska man handla ekologiskt? Vad får man äta för godis om man är vegan? Och hur svårt kan det egentligen vara att ha en helt palmoljefri månad? 

Nu kör vi!

© Lilla Rädda-Världen-Bloggen 2018